ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΑΥΘΕΝΤΙΚΗ ΠΗΓΗ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΣΚΕΦΤΟΥΝ ΠΩΣ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΠΡΟΙΟΝ ΦΑΝΤΑΣΙΑΣ.
Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΚΔΙΔΕΙ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΟΜΟΛΟΓΑ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ ΥΨΟΥΣ 500 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΔΟΛΑΡΙΩΝ
Ουάσινγκτον 28 Ιουνίου 2017
Η Παγκόσμια Τράπεζα για την ανασυγκρότηση και την ανάπτυξη ξεκίνησε την διάθεση ειδικών ομολόγων με σκοπό την παροχή οικονομικής στήριξης στον μηχανισμό χρηματοδότησης έκτακτης ανάγκης. Έναν μηχανισμό που δημιουργήθηκε από την Παγκόσμια Τράπεζα για τις αναπτυσσόμενες χώρες που αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο πανδημίας.
Τα ομόλογα της Παγκόσμιας Τράπεζας χρησιμοποιούνται πρώτη φορά για την χρηματοδότηση εγχειρημάτων κατά μολυσματικών ασθενειών και είναι η πρώτη φορά που ο κίνδυνος μιας πανδημίας στις χώρες χαμηλών εισοδημάτων μεταφέρεται στις χρηματοπιστωτικές αγορές.
Το πρόγραμμα θα παρέχει περισσότερα από 500 εκατομμύρια δολάρια για να καλύψει ανάγκες στις αναπτυσσόμενες χώρες έναντι του κινδύνου πανδημιών στα επόμενα 5 έτη μέσω ενός συνδυασμού ομολόγων και παραγώγων που χρεώνονται από σήμερα, ενός ταμείου μετρητών και μελλοντικών δεσμεύσεων από χώρες δωρητές για επιπρόσθετη κάλυψη.
Η συναλλαγή που επιτρέπει στο πρόγραμμα να σώσει εκατομμύρια ζωές υπερκαλύφθηκε κατά 200% λαμβάνοντας θετική αποδοχή από τους επενδυτές που έχουν υψηλό επίπεδο εμπιστοσύνης στο χρηματοπιστωτικό εργαλείο της Παγκόσμιας Τράπεζας. Με τόση μεγάλη ζήτηση η Παγκόσμια Τράπεζα ήταν σε θέση να κοστολογήσει την συναλλαγή αρκετά κάτω από την αρχική καθοδήγηση της αγοράς. Το συνολικό ποσό κινδύνου που μεταφέρεται στην αγορά μέσω ομολόγων και παραγώγων ανέρχεται σε 425 εκατομμύρια δολάρια.
Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας δήλωσε πως με αυτή την νέα δομή ελήφθη ένα βήμα που θα σώσει εκατομμύρια ζωές και ολόκληρες οικονομίες από μία από τις μεγαλύτερες συστημικές απειλές. Αξιοποιούμε την εμπειρία της κεφαλαιαγοράς , την κατανόηση του κλάδου της υγείας, την εμπειρία για αντιμετώπιση αναπτυξιακών προκλήσεων ώστε να εξυπηρετήσουμε τους φτωχότερους ανθρώπους στον κόσμο. Με βάση τα διδάγματα από τον Ebola στην Αφρική ο μηχανισμός θα συμβάλλει στην βελτίωση της ασφάλειας υγείας για όλους.
Η Παγκόσμια Τράπεζα ανακοίνωσε την δημιουργία του προγράμματος τον Μάιο του 2016 στις συνόδους των G7. Η χρηματοπιστωτική δομή συνδυάζει χρηματοδότηση των εκδοθέντων ομολόγων με εξωχρηματιστηριακά παράγωγα που μεταφέρουν τον κίνδυνο έκρηξης πανδημίας σε αντισυμβαλλομένους. Το πρόγραμμα σχεδιάστηκε ώστε να προσελκύσει έναν ευρύτερο κύκλο επενδυτών.
Το πρόγραμμα έχει 2 παράθυρα. Το πρώτο αποτελεί ένα ασφαλιστικό παράθυρο με χρηματοδότηση από Ιαπωνία και Γερμανία που αποτελείται από ομόλογα και ανταλλαγές συμπεριλαμβανομένων και όσων εκτελούνται σήμερα. Το δεύτερο είναι ένα παράθυρο μετρητών στο οποίο η Γερμανία χορήγησε αρχική χρηματοδότηση ύψους 50 εκατ. Ευρώ. Το ταμείο θα είναι διαθέσιμο από το 2018 για τον περιορισμό ασθενειών που δεν περιλαμβάνονται εξ αρχής.
Τα ομόλογα και παράγωγα για το παράθυρο ασφάλισης του προγράμματος αναπτύχθηκαν από την Παγκόσμια Τράπεζα σε συνεργασία με τις κορυφαίες αντασφαλιστικές εταιρίες Swiss RE και Munich Re. Η AIR Worldwide ήταν ο μοναδικός κατασκευαστής μοντέλων για την παροχή ανάλυσης κινδύνου από ειδικούς. Η Swiss RE Capital Markets είναι ο μοναδικός δρομολογητής για την συναλλαγή. Η Swiss RE και η Munich RE είναι οι κοινοί φορείς διαμόρφωσης. Η Munich RE και η GC Securities είναι συνδιαχειριστές.
Τα ομόλογα εκδίδονται στο πλαίσιο του προγράμματος «κεφάλαιο σε κίνδυνο» επειδή οι επενδυτές φέρουν τον κίνδυνο να χάσουν μέρος ή το σύνολο της επένδυσής τους στο ομόλογο εάν ένα γεγονός πανδημίας ενεργοποιήσει πληρωμές σε επιλέξιμες χώρες του προγράμματος.
Το πρόγραμμα καλύπτει έξι περιπτώσεις ιών που είναι πιθανότερο να προκαλέσουν πανδημία. Νέους ιούς πανδημίας της γρίπης Α, Coronoviridae, Filoviridae και άλλες ασθένειες όπως Crimean Congo, Rift Valley, Lassa fever.
Η χρηματοδότηση θα ενεργοποιηθεί όταν μία εστία φτάσει σε προκαθορισμένα επίπεδα μόλυνσης μαζί με αριθμό θανάτων, ταχύτητα εξάπλωσης και εάν η ασθένεια διασχίζει διεθνή συνορα. Οι προσδιορισμοί για την ενεργοποίηση πραγματοποιούνται με διαθέσιμα στο κοινό δεδομένα όπως αναφέρει ο ΠΟΥ.
Οι χώρες που έχουν επιλεγεί για το πλαίσιο ασφάλειας του προγράμματος είναι μέλη του Διεθνούς Συνδέσμου Ανάπτυξης, το ίδρυμα του ομίλου της Παγκόσμιας Τράπεζας που παρέχει ευνοικές χρηματοδοτήσεις στις φτωχότερες χώρες του κόσμου. Η διαχείριση του προγράμματος γίνεται από ένα διοικητικό όργανο του οποίου τα μέλη με δικαίωμα ψήφου περιλαμβάνουν την Ιαπωνία και την Γερμανία. Ο ΠΟΥ και η Παγκόσμια Τράπεζα λειτουργούν ως μέλη δίχως δικαίωμα ψήφου.
Στον κάτωθι πίνακα βλέπουμε επίσης πως η προγραμματισμένη ημερομηνία ωρίμανσης είναι η 15η Ιουλίου 2020 ενώ προβλέπεται παράλληλα η δυνατότητα για μηνιαία επέκταση μερικώς ή πλήρως με μέγιστο τους 12 μήνες από την εν λόγω ημερομηνία.
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
Ε.ΣΥ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 2
EMAIL: esy.thessalonikis2@gmail.com
ΤΗΛ. 2314310159 - 6975102851
ΕΛΕΥΣΙΣ ΡΑΔΙΟ:
https://eleysisradiotv.blogspot.com
ΡΑΔΙΟ ΑΡΓΩ:
http://www.radioargw.gr
ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ:
https://www.eurovouli.gr
ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ FB:
https://www.facebook.com/esydpkm
ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ YOUTUBE:
https://www.youtube.com/channel/UC-Pn...
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ:
https://www.e-synews.gr
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ:
https://www.dropbox.com/s/pln8t496h3r...
ΙΔΡΥΤΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ:
https://www.dropbox.com/s/vyaw1vtv3m8...
0 Σχόλια